понеділок, 10 липня 2017 р.

Свірзький замок

По дорозі додому ми хотіли відвідати ще кілька замків у Львівській області, але вдалося побачити з них тільки Свірзький.

Замок був побудований у XV столітті, перебудований у XVII столітті. Має палацову архітектуру з елементами занепаду і треш-совка. Стіни Свірзького замку пам'ятають українсько-польську війну, він був спалений татарами і витримував облогу турків. Замок з суто оборонної мурованої споруди поступово перетворювався на парадну резиденцію, до XIX століття він належав усього двом родам — Свірзьким та Цетнерам, а потім почав переходити з рук в руки і занепадати. На початку XX століття Роберт Лямезан де Салінса, офіцер австрійської армії, реставрував маєток, проте на початку Першої Світової війни він був спалений російськими військами. Але власник був наполегливим і знову відновив Свірзький замок. На жаль, у 1939 році він був націоналізований радянською владою, довгий час не використовувався, потім тут була школа трактористів (логічно, правда?), а у 1978 році замок передали на баланс Спілки архітекторів, і тоді з нього намагалися зробити будинок відпочинку. Наслідки цього протиприродного дійства ви побачите далі на фото. А зараз Свірзький замок стоїть порожній, приваблюючи лише нечисленних туристів, які нерішуче мнуться перед огорожею, не знаючи, чи можна потрапити всередину. Виявилося, що хвіртка незачинена.

Отже, зустрічайте: Свірзький замок.



Частина приміщень збереглася досить добре, хоча й має сучасний вигляд. Але таких мало.

Більшість дверей зачинені, деякі забиті. Знаю, що деякі приміщення, які добре збереглися. закриті для вільного доступу, проте якщо попросити наглядача (якщо вам пощастить його зустріти), туди можна потрапити.

Залишки розкоші. Хтось доглядає квіти на клумбі.

Той же ракурс, але з моїми хлопчиками і дівчинкою. Рома не такий пузатий, під кофтою слінг :).

Дверні отвори низькуваті.

А тут починається справжній треш, або "депресуха і тлєн" (© панна Інна). Внаслідок варварського перепланування значна частина приміщень на другому поверсі набула такого вигляду. Там ще невеличкий коридорчик з санвузлом.

Пам'ятаєте цю плитку з дитинства?

Серце кров'ю обливається від цього вандалізму.


Незакінчена система опалення.





Колодязь.












А це Костел св.Трійці та Успіння Пресвятої Богородиці, заснований у XV столітті. Його з замком сполучав підземний хід.

Свірзький замок надзвичайно цікавий. Сподіваюся повернутися сюди колись іще, а також побачити інші замки Львівщини.

Попереду ще невеличкий фоторепортаж з Луцького замку, куди ми таки потрапили з другого разу.

Немає коментарів:

Дописати коментар