пʼятниця, 22 травня 2015 р.

Хотинська фортеця

У перший день нашого відпочинку ми вирішили подивитися Хотинську фортецю XIII—XVIII ст. Місто Хотин Чернівецької області знаходиться всього у 20 км від Кам'янця-Подільського. З'їздити туди-назад таксист нам пропопонував за 350 грн, але ми замовили індивідуальну екскурсію, і вся поїздка нам обійшлася у 380 грн (+ вхідні квитки 20 грн з людини).

Пам'ятник Гетьману Сагайдачному, який на чолі 46-тисячного козацького війська спільно з 40-тисячним польським військом розбив півмільйонну армію турецького султана Османа ІІ (екскурсовод зазначив, що відомості щодо чисельності турецького війська дещо розходяться, але найімовірніше 500 тисяч - це загальне число, що включає у себе всю обслугу, а не лише солдат):


Ось кому добре подорожувати: хочеш — спи, хай батьки тягають.

Сама фортеця знаходиться в низині. Таке її розміщення пояснюється проходженням важливого торгівельного шляху, який було необхідно контролювати. Щоправда, коли з'явилася артилерія, через своє розміщення фортеця виявилася дуже вразливою, тому, незважаючи на височенні мури, постійно переходила з рук в руки.














Наш екскурсовод Микола Гаврилюк:

По центру подвір'я знаходиться криниця.

Зі слів екскурсовода, ЮНЕСКО виділили гроші на реконструкцію історико-культурного заповідника (одне з семи чудес України, між іншим), але гроші розікрали, а тепер бігом створюють видимість робіт, копаються у три зміни.


Маленький прокинувся.




Усередині музею фотозйомка заборонена, щоправда, фотографувати там було особливо нічого. Під час Другої світової війни після звільнення міста від німецьких окупантів, усе більш-менш цінне було вивезене в Росію.

Церква св. Олександра Невського (XIX ст.):

А це вже по дорозі назад. Рапсові поля дивовижні.






Немає коментарів:

Дописати коментар