четвер, 31 грудня 2015 р.

Рецепт майонезу

Такий незвичний у мене сьогодні допис. Замість фото з Роминого корпоративу і Данила під ялинкою — сьогодні майонез. Давно збиралася записати по-людськи цей рецепт, а сьогодні вирішила його задокументувати в блог. Чого не зробиш, щоб не возитися з качкою :).

Отже, почали.

Інгредієнти:
  • рослинна олія (я беру 80% соняшникової і 20% оливкової) — 150 мл;
  • яйце куряче — 1 шт.;
  • гірчичний порошок — 1 ч.л.;
  • цукор — 0,5 ч.л.;
  • сіль — 0,25 ч.л.;
  • сік лимона — 1 ст.л. (можна замінити оцтом, тільки дорогим, щоб не було сильного запаху; оцту брати менше);
  • спеції (будь-які на ваш смак, я не додавала, бо майонез для салата).

Потрібен блендер!

Треба налити олію у склянку блендера. Туди ж додати сіль, цукор, лимонний сік, гірчицю і спеції, нічого не перемішувати! Лимонний сік я видавлюю прямо з лимона, аптечна точність не потрібна, головне вибрати кісточки.



Яйце треба вбити так, щоб жовток лишився цілим (я перевіряла, якщо лусне, то може не вийти).


Відповідальний момент! Блендером потрібно накрити жовток повністю.


Збивати на малій швидкості, недовго. Коли пішла реакція (знизу піднімається біла густа маса), можна поводити блендером вверх-вниз і в сторони, щоб захопити всю олію.


Майонез готовий! Смачно і в салат, і на хліб. Можна експериментувати з різними спеціями.




Якщо хочеться, щоб майонез був рідкішим, можна додати ще один білок або 50 мл олії. Якщо загусло в холодильнику, можна збити ще раз з ложкою холодної води.

Зберігається в холодильнику мінімум 3 дні (насправді більше).

Смачного!

+Бонус! Що робити, якщо майонез не вийшов?

На фото: зліва нормальний густий майонез, справа — рідка жижа. Причина невдачі — брудний посуд після приготування попередньої порції майонезу (таке ж буває, якщо рано змішати інгредієнти або луснути жовток).

Щоб врятувати жижу від виливання в унітаз, беремо всі інгредієнти ще раз (солі, цукру, олії можна значно менше) і готуємо нормальний майонез. А потім тонкою цівочкою під час збивання додаємо зіпсований. Маємо велику порцію! На свято не пропаде.

Немає коментарів:

Дописати коментар